Kolmen A:n Mittaletku ja Toni Mielikäinen kiittävät konsulttikavereita

Toni Mielikäinen Porvoon Mittaletku
”En minä teitä mihinkään tarvitse”-asenne kaatui ja nyt kolmen A:n Mittaletku ja Toni Mielikäinen kiittävät konsulttikavereita.

Toni Mielikäinen ajatteli silloin ja ajattelee nyt, että jokaisen ihmisen pitäisi hypätä työelämässään ainakin kahdesti, ellei kolmesti irti entisestä ja siirtyä rohkeasti johonkin kokonaan uuteen.

Tämä uskalluksen aate oli kantanut häntä aina. Varsinaiseksi konkretiaksi se muuttui reilut 12 vuotta sitten.

Mielikäisen työasu oli silloin ehdoton tumma puku, valkoinen paita ja tyylikäs kravatti. Tonin ”työmaa” oli mittava kansainvälinen huolintalan yritys. Käyntikortissa luki: TONI MIELIKÄINEN, VIENTIPÄÄLLIKKÖ. Pukumiehiä siis.

Nyt Toni on letkumiehiä. Hän on yrittäjä. Ja yritys on Porvoon Mittaletku. – Koin silloin aikanaan, että minä en oikein sovi vieraan palvelukseen. Halusin olla itsenäisempi. Halusin yrittäjäksi.

– Ja niinpä ryhdyin tutkimaan vaihtoehtoja. Etsin toimivaa yritystä, mieluiten sellaista, jossa omistaja halusi elämäntyöllensä jatkajaa ja olisi valmis kouluttamaan uuden omistajan tehtäviinsä. Yritys olisi voinut olla yhtä hyvin vaikka kahvila. Mutta ensimmäisenä kohdalle sattui tämä letkufirma.

Toni löysi porvoolaisen Paineilmapalvelu Saari -nimisen firman Yrityspörssistä. Ja kohta firman silloinen omistaja Timo ja tuleva omistaja Toni istahtivat kotoisasti porvoolaisyrityksen autotalliin popsimaan makaronilaatikkoa. Ja siinäpä se suunnitelma omistajanvaihdoksesta jo vahvistuikin.

– Olin etsimässä itselleni työtä, josta nautin ja josta saan leivän perheelleni. Ne ovat asioita, joita edelleenkin pidän tärkeinä ja jotka täällä Porvoossa ovat toteutuneet, kertoo mies, jonka viisihenkinen perhe oli juuri asettunut asumaan Hausjärven Ryttylään, uuteen, itse rakennettuun omakotitaloon.

– Annan suuren kunnian silloiselle puolisolleni ja lapsillemme, jotka suhtautuivat todella ymmärtäen edessä olevaan suureen muutokseen. Siirryimme Porvooseen.

Uusi seikkailu pääsi alkamaan

Yrityksen nimi muuttui omistajavaihdoksen myötä Porvoon Mittaletkuksi ja entisestä omistajasta tuli uuden omistajan opettaja. Alkoi pienyrittämisen todellisuus.

– Työtä oli paljon, mutta polveni olivat notkeat ja mieli avoin sekä innokas. Elämänlaatu parani merkittävästi. Asiakkaiden aito auttaminen ja ammatillinen neuvominen toi mielihyvää.

– Ensimmäisinä yrittäjävuosina päätäni ei huimannut pahemmin mikään, sillä tiesin koko ajan tehneeni oikean ratkaisun. Lajikevalikoimamme kasvoi, henkilökunnan määrä lisääntyi, tulovirta parani, löysimme uudet tilat, kaikki oli hyvin, mutta…

Vuosien puurtamisen jälkeen yrityksen kasvu ei näyttänytkään enää omistajan silmissä terveeltä, vaan välillä jopa kaoottiselta.

– Teimme paljon, toimimme mielestäni oikein, ja luvutkin näyttivät kohtuullisen hyviltä, silti eteeni nousi monta kysymystä: Teimmekö oikeita asioita? Ehkä teimme asiat jotenkin liian raskaan kaavan kautta? Olisiko tavassamme toimia jotain korjattavaa?

Olin joutunut kierteeseen

Toni Mielikäinen muistelee muutaman vuoden takaista tilannettaan pienen yrityksen johtajana ja omistajana. – Olin joutunut kierteeseen. Tunnit eivät tahtoneet enää riittää, ja silti minusta tuntui, että pyörittelin päivästä toiseen aina vaan samoja asioita, samoja aiheita ja samoja ongelmia.

– En niinkään tarvinnut apua lukujen valossa, mutta tiesin tarvitsevani uusia näkemyksiä tehdäkseni asiat tarkoituksenmukaisemmin, järkevämmin ja tehokkaammin. Hälykelloni siis soivat! Tehottomuus, joka oli ollut itselleni aina kirosana, näyttikin nyt omalta kirosanaltani.

Ja sitten Toni Mielikäinen löysi avun. – Nyt voin hyvällä mielellä sanoa, että enpä haluaisi todellakaan palata enää aikaan ennen Brandstokea.

Porvoon Mittaletku Oy
Aivan ensimmäisenä Porvoon Mittaletkussa tehtiin Mielikäisen ja brandstokelaisten yhteistyönä selkeä liiketoimintasuunnitelma.

Skeptinen asenne konsultteja kohtaan

Tonilla oli omien sanojensa mukaan ennalta varsin skeptinen asenne konsultteihin. Hän tiesi myös vaativansa moninkertaiset perustelut uudistuksia ehdottavilta ulkopuolisilta.

– Tarjolla olleen Brandstoken suuntaan olin varustautunut jo ennakkoon aikamoisella ylpeydellä, sellaisella ”en minä teitä mihinkään tarvitse” -asenteella. Mutta sitten eteeni tuli jokin heikko hetki, ja avasin heille oven tulla sisään. Onneksi!

Aivan ensimmäisenä Porvoon Mittaletkussa tehtiin Mielikäisen ja brandstokelaisten yhteistyönä selkeä liiketoimintasuunnitelma. – Sellaista en ollut aikaisemmin tehnyt.

– Yhdessä saimme paketin kasatuksi. Pian edessäni oli kirjattuna kaikki, mitä yrityksessäni oli siihen saakka tehty, mitä siellä meinataan tehdä, mihin tartutaan ensin ja mihin sitten.

– Brandstoken pojat näkivät ulkoa selvemmin kuin minä sisältä. Prosessi oli hienoa asioiden ja ideoiden pallottelua puolelta toiselle, kiittää Mielikäinen.

Miettisen Ristosta tuli eräänlainen lisäkäsi minulle. Rakensimme projekteja, otimme käyttöön tuloksen tarkastelun kvartaalivälit, kirjasimme kehittämistarpeet, järkevöitimme prosessit ja haravoimme kumppaniringin. Koko työn kuva muuttui tässä talossa.

– Muutamaankin kertaan olen kiittänyt Luojaa siitä, että löysin Brandstoken. Nyt ymmärrän, että stressini ennen saamaani apua oli todella kova. Siitä kertonee sekin, että viitisen vuotta sitten sairastuin sydänlihastulehdukseen ja sain keuhkoveritulpan.

AAA

Toni sanoo oppineensa konsulttiyrityksen avulla myös järkevää ajankäyttöä. – Liikevaihtomme on pysynyt kutakuinkin entisellä tasolla, mutta kannattavuutemme, se on parantunut huomattavasti.

– Ja Brandstoken ansiosta Porvoon Mittaletku on rankattu nyt parhaimpaan ja varsin harvinaiseen kolmen A:n (AAA) luottoluokkaan, kertoo Mielikäinen.

– Ei ole päivänselvää, että konsulttiyritykseltä saa näin merkittävän avun. Brandstoken kohdalla se on mahdollista, koska osakkailla on taustallaan niin pitkä ja mittava oma työkokemus ja erilaisten yritysten problematiikan tuntemus. Ilman näitä konsulttikavereita meidän yrityksemme, Porvoon Mittaletku ei näyttäisi tältä, miltä se nyt näyttää.

Toni Mielikäinen sanoo haluavansa tehdä päivittäin oikeita asioita firmansa eteen, jotta yritys, sen henkilökunta ja hän itse perheineen voivat hyvin.

Teksti: Ulla Aurio
Kuvat: Visua Spider Oy/Hannu Piirainen